lauantai 19. heinäkuuta 2014

Millaista olisi omistaa oma hevonen?


Hei! Tämä on ensimmäinen asiateksti tässä blogissa, kertokaa kommenteissa mitä tykkäsitte!

Mulla on itseasiassa hetken aikaa pyörinyt tuo kysymys mielessä. Minulla ei ole koskaan ollut "pakkomiellettä" omaan hevoseen enkä ole asiasta puhunut kenellekään enkä edes itselleni. Sillä olen saanut ratsastaa aina monenlaisilla hevosilla, vuokrata, valmentua ja kisata. Mutta nyt kuukausi sitten selasin ajankuluksi hevosmarkkinoita ja siellä silmään pisti ilmoitus 5-vuotiaasta puoliveriruunasta. Kaunis, isoliikkeinen, rautias läsillä. Silloin aloin ajatella.


-Miten helppoa se olisikaan, ei tarvitsisi kysellä, saisinko käydä maastossa tai mitä saan tehdä. Saisin päättää ruokinnasta, varusteista, liikutuksesta ja viikko-ohjelmasta. Voin osallistua valmennuksiin, kun haluan, hevosta ajatellen tietenkin. Mennä ilmansatulaa, tai hypätä niin. Ratsastaa päivittäin tai ainakin olla hevosen kanssa. Tehdä monen tunnin maastolenkkejä ihanalla säällä, tehdä maastakäsin ja syventää suhdetta niin, että hevonen kävelee perässä vaikka "maailman tappiin saakka".


Ja ehkä mahtavinta olisi kisata omalla ja menestyäkin. Itselläni ei ole nyt fiilistä kisata ollenkaan esteillä, sillä viimeisimmissä kolmissa estekisoissa olen hypännyt väärän esteen/unohtanut radan/ratsastanut perusradan uudestaan uusinnassa.. Rakastan hypätä esteitä ja joskus estevalmennuksessa noiden kisojen jälkeen menin Mairella 12 esteen radan unohtamatta yhtäkään estettä. Se on jännä ja harmillista, sillä en edes tajua heti radalla, että "oho hyppäsinpäs väärän esteen". 
Mutta koulukisoista olen innostunut valtavasti! Joulukuussa menin ensimmäisin kouluratani(Hevoshullu 2-taso) ja olin 4. Tämän vuoden puolella starttasin virallisen kouluratani Helppo C:2000, ollen toisena, 0,5 pistettä voittajasta.
Ja muutamat kenttäkisat olisi mahtava kokea joskus!

LaRat:in seuraestekisat, maaliskuu 2013

 

Mutta entä se vastuu omasta hevosesta? Jokaisen tulevan/vanhan hevosenomistajan perinteinen kysymys. Minulle se tarkoittaa hevosen terveydestä huolehtimista päivittäin, oikeanlaista ruokintaa ja liikutusta ja varusteiden sopivuutta. Se ei olekaan enää ruusuilla tanssimista ja lähellekään helppoa. Raha-asiat pitää myös olla kunnossa, ja säästössä aina muutama tonni hevosen sairastumista varten. Ehkä tämä kysymys on se suurin asia mikä "murskauttaa" monen haaveet.
Ehken ole lähellekään valmis omaan hevoseen eikä nyt ole sellaista pakollista tunnetta saadakaan sellaista, mutta jos sellaista minulle tarjottaisiin miettisin sitä todella paljon. Ehkä tulevaisuudessa?

"Hevosenomistaminen vaatii nöyryyttä. Täytyy osata tunnustaa, ettei tiedä kaikkea ja silti olla tinkimättä hevosen hyvinvoinnista. Hevonen on iso ja vahva eläin, joka tarvitsee lajitovereita ja tilaa liikkua voidakseen hyvin. Hevosen kanssa eläminen on antoisaa, mutta sen hintana on hevosenkokoinen vastuu." 

http://www.ratsastus.fi/ratsastuskoulut_ja_tallit/hyvinvoiva_hevonen/vastuu_hyvinvoinnista_omistajalla )

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Sopivan mittainen ja muutenkin tosi kiva :)

  VastaaPoista
 2. Blogisi on arvosteltu!

  http://avuilla.blogspot.fi/2014/07/blogiarvostelut-osa-1.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arvostelusta! Blogin koko ulkoasu on menossa remppaan niin tuo ulkoasu-ongelmakin on korjattu sitten:D

   Poista