keskiviikko 27. elokuuta 2014

Sähläyksestä vastalaukkaan

Moikka! Vaikken hetkeen aikaan ole postaillut, niin heppailua ei ole unohdettu, en ole vain aikaiseksi tulla kirjoittamaan mitään. Ne sunnuntain kisat sujuivat hyvin ja jopa Maire pääsi tälle kaudelle kisaradalle! Ei tietenkään minun ratsastamana vaan M:n omistajan kaverin alla, hänen hevosen kipeydyttyä. Maire oli oikein hieno minun silmääni, sillä en tule varmaan saamaankaan menemään Mairea niin hienosti. Jos oikein muistan niin he saivat n.56-58% (en todellakaan ole varma) eli siis kuitenkin aika hyvin helpossa A:ssa, erittäin lahjakkaiden kouluratsujen mukana. Ja verrattuna siihen, että muilla on treenattu kauan aikaa ja Maire saikkuillut kesän. Itselläni hevosenhoito-hommat vaihtui kokonaan kirjoitus-,  niittaus- ja tulospalvelutehtäviin. Mutta oli kyllä hienoa olla niinkin tärkeissä tehtävissä!

Tiistaina eli eilen siis.. menin Mairella maneesissa koulua. Aluksi Maire oli niin levoton eikä kuunnellut eikä todella keskittynyt työn tekoon. Alkukäyntien ajan seuranamme oli pari ratsukkoa loppukävelemässä ja silloin M oli ihan ok vielä, mutta heidän lähdettyä ei tamma voinut keskittyä. Se kyttäili ja kulki pää taivaissa ajoittain. Tein käynnissä aluksi vähän hakien rennompaa hevosta. Ravissa hevonen oli myös jännittynyt, mutta vähitellen volttien jälkeen tuli kivojakin pätkiä. Tein aika erilaisia (epämääräisiä) tehtäviä, voltteja, väistöjä, tempon muutoksia jne. Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja aloin tehdä suunnitelmallisia tehtäviä harjoitusravissa. Jos oikein muistan niin ensiksi R-S linjalla hakien ihan suoraa hevosta ja vaihdoin aina suunnan. Tämän jälkeen sunnuntain koulukisojen innoittamana erilaisia pätkiä eri kouluradoista. Mm. lävistäjällä lisäyksiä sekä kulmankatkaisusta ulos tullessa väistöä uralle.
/= väistöä.


Vähitellen erinäisten tehtävien jälkeen hevonen alkoi tuntua jopa hyvältä. Ajattelin laukata uralla, mutta tammalla oli sen verran intoa, että aina sen kiihdyttäessä otin pienen puolipidätteen ja suurelle ympyrälle. Kun hevonen taas rauhoittui niin uralla hetkenaikaa ja ympyrälle. Varsinkin vasempaan Maire oikoi paljon ja ei kuunnellut sisäpohjetta. Välillä otin siirtymisen käyntiin kulmassa ja todella työn saadakseni sisäpohkeen läpi. Otin välissä laukan oikeaan ja se sujuikin kivasti. On taas niin ihanaa päästä työstämään Mairea laukassakin! Otin vielä kerran oikeaan ja nyt tamma kunnioitti sisäpohjetta ja rentoituikin niskasta kivasti.
 
 
Kävelin hetken, jonka jälkeen sain idean rääkätä itseäni vielä enemmän ottamalla jalustimet ylös. Tein taas muutamat väistöt ja lisäykset. Sitten aloin tekemään keskihalkaisijalta laukannostoja, siitä voltille ja raviin siirtyminen pitkänsivun keskellä. (Piirros alempana.) Itseasiassa jopa laukkakin meni hyvin enkä edes suistunut satulasta, vaikka muutaman kerran lähellä olikin.. (huono tasapainoinen ilmoittautuu!)
Punaiset viivat ravia ja siniset laukkaa. Hups, tuohon tuli virhe, oikean puoleisen ympyrän jälkeen laukkaa jatkoin vielä hetkenaikaa aivan kuten vas.puolella on.
 
 
Otin tämän jälkeen jalkkarit takaisin ja oi jestas, miten helppoa olikaan istua! Ajattelin jo, että tuon voisi tehdä koulukisojen verkassa, jos siihen on vain mahdollisuus. Mulle tuli mieleen tehdä vielä vastalaukkoja ja mietin erilaisia tehtäviä mitä olen kuullut. Päädyin tekemään noston keskihalkaisijalta ja jatkamalla seuraavan lyhyensivun puoleen väliin, kulmankatkaisu ja vastalaukkaa seuraavalle lyhyelle/pitkällesivulle.
Vastalaukkojahan mä en ole juurikaan tehnyt ja olin tyytyväinen itseeni ja erityisesti Maireen. Vähitellen olen osannut työstää Mairea laukassakin eikä laukkatyöt ole jäänyt pelkäksi matkustelemiseksi ja vauhdin himmaamiseksi. Ravailimme vielä eteenalas ja käytiin kävelemässä tiellä. Kylmäsin etuset ja Maria tuli sopivasti juuri tallille ja aika meni nopeasti jutellen :)
Huomenna menen taas tuuppailemaan katsotaan koska saan postauksen siitä tehtyä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti