keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Kohti kevättä ja kisakautta

Moi! Ihana auringonpaiste ja lumimäärä ovat hemmotelleet hevosihmisiä ja monet ovat tämän käyttäneet hyödyksi maastoillen. Toisaalta lisääntynyt auringonmäärä on tuonut lisätsemppiä ja monet ovat valmentautuneet kisakalenteria jo suunnitellen ja talven tekniikka- ja jumppatehtävät alkavat hahmottua enemmän ratatreeniksi kisakorkeudella.

Näin myöskin meidän tallilla ja osittain myös omassa treenissä. Olemme vihdoin päässeet treenaamaan enemmän ja olemme päässeet treenaamaan rataa. Lisäksi olemme saattaneet hypätä toisen kerran samalla viikolla kevyesti ja osallistuneet kouluvalmennukseen. Mun loma on ollut hieman aikataulutettu ja nytkin aamupäivä meni suunnitellessa loppuviikkoa ihan paperille luonnostellen. Se kuitenkin kannatti nimittäin nyt pääsen kahdeksi päivää Hallan ja kumppanien luo ja sitten viikonlopun molempina päivinä Z&R kanssa touhuamaan sekä sunnuntaina hevosenhoitajaksi NURKille, ei paha! Poikettiin vähän aiheesta, mutta siis kiireisen lomankaan aikana ei ole ollut aikaa eikä intoa kirjoittaa blogia niin mennään vähän taaksepäin.

Pari viikkoa sitten valmennuksessa hypättiin Monnan saikun jälkeen rataa ja löysimme aika hyvän moodin! En enää ratsastanut taaksepäin, vaan eteenpäin ratsastuksella paikat löytyi automaattisesti. Yhdellä ihan normaalilla okserihypyllä tapahtui kuitenkin jotain ja luulin lonkkani kramppaavan. Se kipu jatkui, mutta hyppäsin vielä yhden radan 80-85cm korkeudella. Kipu radan jälkeen oli jo sietämätön ja pienen hölkkäilyn jälkeen tulin selästä alas ja yritin kävellä maasta. Siinä olin lähes viikon pois tallilta, mutta sitten kipu vain lähti ja pääsin jälleen seuraaviin treeneihin. Nekään eivät menneet yhtään huonommin, itseasiassa parhainta ratsastusta mitä minulta on nähty. Tein rohkeita päätöksiä paikkojen suhteen (=esim. isolle okserille uskalsin hypyttää kauempaa, sillä yhden askeleen ratsastaminen olisi johtanut kieltoon/ läpimenoon) ja muutenkin en nyppinyt ollenkaan taaksepäin. Tulimme myös pitkää vesimattoa ja nekin meni poistiehensä :) Ratakin oli kuitenkin 80-95cm sarjoineen ja erikoisesteineen!
Alla oleva video on muutama viikko sitten otettu, kun Mape hypytti meitä :)

Treenit jatkuivat kolme päivää myöhemmin perjantaina, jolloin rakensimme yhden pystyn ja yhden okserin, molemmat kulmankatkaisulinjalla. Ajelimme siinä rataa pari kertaa alkuverkkahyppyjen jälkeen ja sain ratsastettua kulmasta esteelle joka kootummin kolmella tai rohkeammin kahdella ja kaikki sujui. Lauantaina jatkettiin sitten superfiiliksillä Pirkko Herdin kouluvalmennukseen.
 
Teimme vieressä olevaa tehtävää kaikissa askellajeissa vähän soveltaen hevosen tason mukaan ja eri askellajeissa hieman eri tavalla. Itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen siirryimme salmiakille käynnissä. Teimme aina kärjissä "puolikkaan" takaosakäännöksen. Minulle ne ovat aina olleet vähän vaikeampi liike ja sitten en niitä ole jaksanut/halunnut yrittääkään, joten alussa muutamat meni vähän hakemiseen.

Kun kaikki suoriutuivat edes, joten kuten jatkoimme ravissa. Vain juuri ennen kärkeä pehmeä nopea siirtyminen käyntiin, käännös ja napakasti raviin. Ja se todella piti olla hyvä siirtymä :P

Ettei liian helpoksi mennyt niin lähdimme tulemaan tätä kokonaan ravissa. Ihan takaosakäännöstä kärjessä ei tarvinnut tehdä, mutta lyhentää ravia niin, että kärki meni tasapainoisesti, mutta tahdikkaassa ravissa. Hevosen piti olla jalassa ja pelkästään kättä ei voinut käyttää. Ulkokädestä piti hellittää, että hevonen saa tilaa kääntyä, mutta sitä ei saanut unohtaa täysin. Ja sisäkäsi ei saanut olla jäykkä. Ja sitten käsky kävi tulla laukassa! Kärkeen piti saada laukka todella lyhyeksi, mutta mahdollisimman ponnekkaaksi. Oi että tämä olisi ollut mahtava kokea jonkun kouluhevosen selästä, mutta ei täykkärinikään yhtään hullumpi ollut! Teimme nämä kaikki ajan kanssa molempiin suuntiin ja kokoavan laukkatehtävän jälkeen annoimme hevosten venyttää kaulaansa istuessamme kevyessä istunnassa reippaassa, rennossa laukassa. Tyytyväisiä hevosia pärski silloin :) Loppuraveissa Rasse oli todella rento ja kivantuntuinen ja sai kehuja monesta suuntaa. On se helmi <3


2 kommenttia:

  1. Hyvält näyttää mut miks sul on gramaanit?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Olen laittanut muiden valmennukseen gramaanit avuksi, että saisin enemmän irti tehtävistä :) Normaalisti sileällä ja usein valmennuksissa mennään ilman, kun niistä kouluradoistakin pitää selviytyä.

    VastaaPoista