tiistai 23. syyskuuta 2014

Hevonen #2

Tässä jatkoa tekemääni Hevonen-asiatekstiin. Siitä ilmeisesti pidettiin ja on yksi suosituimmista postauksista edelleen. Tässä ensimmäinen "osa". Kertokaa lisää asia/mielipide-postaus ideoita, niitä mielelläni kirjoittelen, mutta ideoita ei tuli usein mieleen :)Edellisessä tekstissä kerroin mikä hevonen on minulle olentona sekä mitä sen kanssa voi tehdä. Nyt kerron vähän enemmän.

Yksilöllisyys: Tunnen paljon hevosihmisiä, ihan erilailla miettiviä ja on kummallista kuulla niin erilaisia näkökantoja ja kuitenkin kaikki voi olla faktaa. Jotkut hevoset eivät syö kauraa ollenkaan, jotkut syövät paljon kauraa heinien lisäksi. Kuitenkin kaikki ne hevoset voivat hyvin. Liikkuminen on toinen asia, joka on niin yksilöllistä. Jotkut liikkuvat kokoajan tarhassa, toiset vaan seisovat paikallaan. Toiset tarvitsevat aktiviteetteja tarhaan ja karsinaankin ollakseen tyytyväisiä. Talvella jotkin hevoset voivat olla ihan "pöllöjä" ratsastaessa ja sanotaankin niiden keräävän pakkasvirtaa.
-20 pakkasella estetunnilla niskojaan ja perään heittelevä heppa.. Oli aika hauska tunti sivusta katselijoille ja ihan itsellekin :D

 Esimerkiksi Maire on todella energinen välillä(=usein) kylmien tultua, Hallaan se taas vaikuttaa "turhilla" säikkymisillä ja hypähtelyillä. Kun taas toiset hevoset ovat tahmeampia talvella tai tarvitsevat lihaksien lämmittelyyn paljon enemmän aikaa. Ja niin kuin kisoissakin verryttelyssä toiset ottavat ihan muutamia hyppyjä, toiset paljon ja hevonen on näin parempi. Myös koulukisoissa toisilla on hyvä verkata kauan tehden loivia teitä, jollekin toiselle ratsukolle on parempi lyhyt, mutta tehokas verryttely ilman turhia pitkinohjin kävelemisiä. Niin yksilöllistä.

"Historiaa": En ole koskaan ollut "ponityttö", sillä aloitin säännöllisen ratsastuksen vasta vanhempana ja tietenkin pituuteni vuoksi(olen tällä hetkellä n.178cm..). Toki Cavallonkin poneilla olen kaikilla muilla mennyt paitsi pikkuisella shettis Kompalla. Hiilihän on myös ihn ponikokoinen ja muutaman kerran olen ratsastanut yhdellä Niksu-ponilla, enimmäkseen läpiratsastus mielessä. Ja kun hevosilla olen enemmän mennyt, niin mulla on poneista fiilis "lihavia, suloisia palleroita. Tuo on ihan "heitto" sitten vain, sillä Niinisalossa ratsastettiin ponien SM-kenttä ja osa niistä poneista oli niin kuumia ja hienoja, että joillakin en todellakaan uskailtaisi ainakaan hypätä, saati maastoesteitä. Ponivuodet olisi kyllä ollut kiva kokea.
Leiri -12, Cinderella's Rocky Boy

Ennen Mairea tykkäsin paljon normi tahmeista hevosista ja ne olivat lemppareitani ja olin vähän arka kuumempien hevosten kanssa. Nyt fiilis on ihan eri, sillä Mairen kuumuus on haastava, mutta myös erittäin palkitseva. Osaan ratsastaa nyt erilaisia hevosia ja olen oppinut miten kuumien hevosten kanssa toimitaan. Myös Hallan säikkyily on opettanut mua hirmuisesti ratsastajana ja sen takia varmaan rakastuinkin Pandaan ja Maireen. Ne eivät ole helppoja hevosia yksikään ja se juuri niissä kiehtoo. Ei tule ratsastus tylsäksi. Ja mun on pakko sanoa mitkä olivat kriteerini vuokrahevoseen ennen kuin Mairen tapasin.
-Ei todellakaan tamma
-Ei kuuma
-Mieluiten siro, iso puoliverinen. 

Nämä kaikki muuttui lähes täysin, mutta Maire parempaa ja opettavaisempaa tuskin olisin koskaan saanutkaan. Monilla käsitys suomenhevosista on "etupainoinen, pomminvarma, kova suusta jne." Olen ratsastanut ja saanut tutustua moniin suokkeihin ja kovinkaan ei tule vastaan pomminvarmaa. Sekä kaikki ovat olleet herkkiä suusta. Ja enemmän "ylämäkeen kuin alamäkeen".

Hermanni -12

Kertokaa mielipiteitänne ja kommentoikaa ihmeessä jos teille on tullut jotain kysymyksiä mieleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti