perjantai 1. tammikuuta 2016

Uusia ratsuja muutaman päivän ajan

2015 vuoden kaksi viimeistä päivää ratsastin kahdella uudella tuttavuudella, toki heitä olen nähnyt omistajan alla useamman kuukauden ajan :) Olin hirmu innoissani, kun hevosten omistaja kyseli minua avukseen ja nyt vain nuoria ratsastaneena "oman" lisäksi saa kaksi vähän kokeneempaa hetkeksi. Toki varsinkin toinen näistä on hyvinkin mielenkiintoinen.. ;)Edellispäivänä aloitin päivän ratsastamalla ensin Alman ja seuraavana 7-vuotiaan Iiskan. Kerron ensin Iiskasta :) Olen nähnyt ruunaa nyt useamman kuukauden ja totta puhuen en ole ajatellutkaan pääseväni sen selkään ikinä. Sileällä se ei ole näyttänyt ihan niin rajulta mitä puomeilla/esteillä ja se saikin minut edes suostumaan. Jännitin hieman, mutta pikkumies käyttäytyi paaaljon paremmin mitä olisin ikinä olettanutkaan vieraan ratsastajan kanssa!

Alkukäyntien jälkeen aloitin työskentelemällä käynnissä, ihan tutustuen uuteen, hirmujännittyneeseen ratsuuni. Tein väistöjä ja ympyröitä ja Iiska tuntui vähän rauhoittuvan. Ravissa olin ihan hukassa ja tuntui, että hevosen pää on sylissäni tai se ottaa jokaisen kuolaimen liikuttelun eri tavoin. Kunhan uskalsin itse vähän hengittää ja rentouttaa istuntaani niin kyllä hevonenkin rauhoittui jälleen vähän. Tein ravissa väistöjä ja ympyröitä, vähän ajellen vain. Molemmilla hevosilla jäin vähän vaan pyörimään maneesia pitkin; Almalla fiilistelin ja Iiskalla vähän "varoin" virheitä. Laukkasin vain keskiympyrällä ja Iiska ei edes yrittänyt mitään. Se alkoi kulkea jo ennen laukkoja vähän rennommalla niskalla ja laukkojen jälkeen jo todella kivasti. :)


Almaa olen ihaillut aina, se näyttää niin selväpäiseltä ja osaavalta. Ja onhan se hypännyt 160-luokkiakin. Huonoa tuuria senkin matkalla on ollut ja toivon todella, että saan nähdä sen kisaradoilla ja ehkä päästä selkäänkin vielä uudemman kerran näiden päivien jälkeen! Noustessani selkään olo oli kuin kirahvin selässä. En ole tajunnutkaan miten isot askeleet sillä onkaan jo luonnostaan! Taisin olla jo siinä ihan myyty ja parani vain, kun keräsin ohjia. Se helposti tuntui menevän kuolaimen alle ja välillä jouduin nostattaa sitä vähän takaisin. Tein väistöjä ja ne eivät olleet kovin helppoja heti, automaatti-väistäjä Rassen jälkeen. Rassella, kun ei tarvitse tehdä juuri mitään ja se väistää hyvin.

Ravissa askeleet oli hirmu letkeät ja tuntui, että liikumme jousilla. Vaikka ratsastin sitä ihan alitempossa. Pyörittelin ympyröillä ja tosiaan jäin vähän fiilistelemään, kun kaikki tuntui niin helpolta. Otin väliin aina käynnissä tehtäviä ja taas ravissa vasta-asetuksia, kaarevia jne. Laukka on vielä niin voimatonta, että sitä ei mielellään minun kannata nyt mennä ja ymmärrän täysin.

Näiden jälkeen laitoin vielä Rassen kuntoon estevalmennukseen, mutta selkäkipuisena Monna saikin ottaa muutamia pomppuja ja voi että heitä oli ilo katsoa. Tuohon osaamiseen pitää pyrkiä..

Uudenvuoden aattokin meni aamusta päivään tallilla liikuttaen neljä tällä kertaa. Rassen ja Alman selästä ja Zindin ja Iiskan maasta. Aamu alkoi siis vireähkön Rassen selässä, joka kävi kovinkin kuumana.. Tehtiin todella paljon kaarevia uria, kolmikaarista, sinne sisään voltteja, ympyröitä, mitä ikinä keksinkään. Se oli hetken aikaa ihan hyvä, mutta aloitti taas sähläyksen ja oli kiireinen ja ravissa halusi laukata jne. Laukassa se oli aika vahva ja korvat tötteröllä kuunteli tuulta ja säpsähteli välillä. Laukan jälkeen se antoi vähän periksi ja väistättäessäni ympyrällä takaosaa ulos, se toimi yllättävän hyvin. Pyörittelin sitä vielä kolmikaarisella ja se tuntui jo ihan hyvältä ja lopetin siihen.

Seuraavaksi otin kävelytykseen IIskan, joka käyttäytyi äänekkäässä maneesissa hyvin ja hamusi kokoajan taskua/vaatetta tai mihin vain ylettyi. Iiska pääsi vesitarjoilun ja harjauksen jälkeen takaisin ulos ja otin vierestä Alman mukaan talliin. Kauaa en harjaillut ja puunannut, vain tarpeellisesti ja nopeasti kamat päälle. Kävelimme jälleen pitkät alkukäynnit ja aloitimme käynnissä jälleen. Ratsastin pohkeesta eteen ja ensimmäisen viiden minuutin jälkeen vaadin jo vähän enemmän. Edellisellä kerralla en uskaltanut ratsastaa niin kuin olisi voinut, oman ratsastuksen katsominen videolta avasi jälleen silmät ;) Alma oli aika pirteällä päällä ja painoi vähän enemmän kädelle ajoittain, joten pohjetta sai käyttää senkin puolesta enemmän. Mutta se tuntui ja näytti jo paljon paremmalta, ei mummoravia menevältä löysältä hevoselta.

Jos olisin toiselta päivältäkin saanut kuvia niin meno olisi paljon ryhdikkäämpää.
Tein nyt myös tehtäviä enkä vain jäänyt ajelemaan. Temponvaihtelut olivatkin aavistuksen hankalempia kuin olisin arvellut, Alma oli niin kovin menossa ja sitä ei saanutkaan pelkällä istunnalla vaan takaisin. Hetken aikaa vedimme happea ja aloitimme käynnissä keskiympyrällä väistättäen takaosaa ulos. Lopuksi saatiin kyllä kivojakin pätkiä, mutta on se vielä sen verran jumissa että töitä saatiin molemmat tehdä. Mutta kaikkien näiden tehtävien avulla ja pitkäjänteisellä työskentelyllä siitä tulee hyvä.

Lopussa ravi oli ihan supermakeen tuntuista ja siihen lopetettiin ehdottomasti. hevosten omistajan äiti tule tallille laittamaan ruoat valmiiksi ja hoisi Alman loppuun, ja minä lähdin jo hakemaan Zindiä sisään. Vuorossa oli vielä väh. puolituntinen kävelytys maneesissa, kun pihalla tuuli jo niin paljon etten halunnut lähteä tielle riskeeraamaan kaikkien henkiä.. Aika meni yllättävän nopeasti ja Zindin ollessa rauhallinen sain hyvillä mielin lähteä uudenvuoden viettoon kotiin :) Tänään treenit jatkuu, kun menen kolmella ja kävelytän Zindin.. ;)

Meidän porukka toivottaa menestyksekkäämpää ja tervellisempää uutta vuotta kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti