sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Pakkassää-ratsastukset

Heippa! Täällä päin pakkasta ollut -5->-13c ja olen ollut ihan jäässä tallireissujen jälkeen... Perheellemme on jo sisäpiirivitsinä "Mira ei ole ulkoilma-ihminen". Niin se taitaa kyllä mennäkin, vain pakolliset ja kivat suostun olla ulkona, mutta loppupäiväksi muuraudun neljän seinän sisään lämpöön.

Talli siis tottakai on kiva, vaikka jäätyisi kuinka ja olenhan päässytkin ratsastamaan taas ihan urakalla! En tiedä milloin viimeksi olen kertonut kuulumia, joten aloitan nyt ihan perjantaista (26.päivä) jolloin aamupäivän olin isostoiminnan kautta kirkossa kolehtia keräämässä, jonka jälkeen Monna tuli hakemaan minut kotoa tallille. Mulla oli ratsuna Rasse ja Monna meni Zindillä. Ei kovin kauaa menty, mutta pappa oli niin hyvän tuntuinen ettei yhtään kauempaa olisi tarvinnut vaikka mukavaahan sitä olisi ollut jatkaa! 

Tein alkukäyntien jälkeen nyt vähän normaalia kauemmin ravissa pääty-ympyröitä ja paljon suunnanmuutoksia. Rasse tuntui niissä jo rennolta, johtuikohan siitä kun vihdoin maneesissa oli kaveri- vielä tuttu sellainen. Pappa tuntui olevan jopa vähän laiska, jonka huomasi laukassa erityisesti. R tyytyi normaaliin laukkaan eikä kertaakaan lähtenyt pidentämään askeltaan. Unohdin jotenkin laskea vasempaa saappaanvartta ja yläosa ikävästi alkoi painaa varsinkin kevyessä istunnassa. Tuon takia en kovin paljoa kerrallaan ottanut tai sitten istuin hetkeksi satulaan, jossa kipu hellitti vähän. Meinasin jo tulla alas ja irroittaa koko varren, mutta ajatellessani jotain estetuntia Cavallossa niin enhän silloinkaan viitsi sitä irroittaa kesken ja uusia varsia täytyy nyt vain kestää, jotta ne joskus on ihan huomaamattomat jalassa. 


Laukkatyöskentelyn jälkeen jatkoin ravissa ympyröillä, joita tein todella paljon eri kohtiin ja eri kokoisia. Selvästi niiden kautta pappa vertyi, sillä turpa alkoi laskea kokoajan alemmas. Kiitin usein sisäkädellä rapsuttamalla ja pappa taisi saada siitä vielä enemmän motivaatiota. Monnakin väliin kehui miten letkeästi ja pitkällä askeleella Rasse liikkuu. Olematta siis ollenkaan hätäinen. Oli hieno tunne saada vihdoin tuo fiilis Rassella vielä, kun sitä ei osannut vielä odottaa ollenkaan! Laukoissakin papparainen oli tosi rento ja sai itse keskityttyä istuntaan, kun energia ei mennyt hevoseen. Loppuraveissakin Rasse meni ihan eteenalas pätkittäin joka ei ole sille ollenkaan tyypillistä vielä minulla. Tuli aivan super fiilis tämän ratsastuksen jälkeen!

Perjantai-illan olin lastenhoitajana ja lauantai-aamuna menin jo ennen kymmentä tallille. Zindi oli jotenkin oudon seurallinen karsinassa ja halusi tarkkailla karsinan ovesta tallielämää normaalia enemmän. Maneesissa olimme jälleen yksin, mutta parin maastakäsin kierroksen jälkeen Zippu tuntui niin rauhalliselta, että nousinkin heti selkään. Alkuverkankin ajan tamma oli rauhallinen, mutta kivan energinen, että oli huippu kivaa ratsastaa! Tiesin, että nyt on hyvä päivä ja kannattaa tehdä ihan kunnon treeni. Tein kaikissa askellajeissa koko uraa ja ympyröitä. Joskus huomatessani Zindin olevan epäileväinen niin jään ratsastamaan vain turvallisempaan päätyyn ja vältän koko uralla menemistä. Niinhän ei kannattaisi tehdä, sillä silloin, kun joutuu mennä sinne pelottavampaan niin reaktio on luultavasti kovempi. 

Alkuverryttelyn jälkeen kävelimme hetken ja sain idean tehdä väistöjä keskihalkaisijalta, kun päädytkin oli turvalliset ratsastaa. Zindi tosi herkästi tekee liian jyrkän väistön ja siihen keskityin nyt eniten. Tamma eteni kokoajan reippaasti, välillä epäilin jo, että kannukseni jää painamaan. Saappaanvarsilla kun en tunne nyt läheskään yhtä hyvin mitä jalkani tekevät :D Väistöissä Zindi oli aika hyvä, mutta en ole tyytyväinen omaan tekemiseeni. En vaan osaa tehdä sujuvaa väistöä Zindillä. Välillä tuntui Zindin edetessä reippaasti ja väistön olematta liian jyrkkä, että se vaan ns.liukui uralle. Saattaa toki olla, että väistö olikin hieno? Ken tietää...

Väistöjen jälkeen keksin nostaa uralle päästessäni laukan ja tehdä pääty-ympyrän. Muutaman kerran tämä menikin hyvin, mutta Zindin tajutessa idean se lähti korvat höröllä tykittämään ihan kunnon vauhtia. Sen jälkeen nostinkin laukan eri kohdista ja homma sujui. Välillä otin välikäynnit ja seuraavan tehtävänä vastalaukkaa. Muutaman kerran nostin uran alusta ja sieltä nousi vastalaukka pienen tuumailun jälkeen! Tässä taas tehtävä, jossa hevonen opettaa kuskiaan uusiin juttuihin. Onni oppia! Laukkatyöskentelyn jälkeen otin lävistäjille lisäyksiä ja tullessamme H-B lävistäjää hienosti lisäten tamma päätti puolessavälissä tehdä 180 astetta toiseen suuntaan ja laukalle. Väärään suuntaan Zipun mielestä mentiin..! Pyrähdyksen jälkeen se kovin tyytyväisen näköisenä korvat höröllä ravaili samasta kohdasta yli ilman mitään ongelmaa. Loppuraveissakin se oli ihan rentona hätkähtämättä yhtään  mitään. Jotain Zindin oli siis pakko keksiä ettei kuski vaan pääse hehkuttamaan liikaa :)

Rassea en ehtinyt enää ratsastaa niin kävin sitä vähän taluttelemassa ja päästäen hetkeksi irti maneesiin laukkailemaan. Tallilta matka jatkui kotiin ja sieltä tätini kyydissä Ilmajoelle. Iltapäivällä menin katsomaan heppoja, mutten ratsastanut tällä kertaa itse ollenkaan. Olin apukätenä Häjyn selkään menemisessä ja annoin iltaruokia, myöhemmin harjaten pikkuisen Väinön. 

Tänään aamulla suuntasin ihanassa -12c pakkasessa tallille. Aluksi menimme Häjyn ja Hallan, Toinin, Hannelen, Anun kanssa pellolle tällä kokoonpanolla. Tämä oli ensimmäinen Häjyn "maastoreissu" selästä päin ja siksi apukäsiä oli paljon. Kaikki sujui ihan hyvin ensimmäiseksi kerraksi, vähän pientä poikaa jännitti uudet tilanteet aluksi. Loppumatka sujui kuitenkin hyvin! Tallille päästyämme minä hain Hiilen varustettavaksi ja lähdimme maastoon Toini Hallalla kaverina. Tälläkertaa jopa varauduin pakkaseen kypärämyssyllä ja kunnon kengillä. Kaikki sujui tosi hyvin ja otin muutaman laukkapätkänkin toisella pellolla. Hiili käyttäytyi hyvin ja molemmilla oli selvästi hauskaa!

Ensi viikko on jälleen täynnä hevosia, sillä olen tiistaihin Ilmajoella, ke ja to ratsataen Zindin ja Rassen, loppuviikon ollessa molemmilla talleilla näillä näkymin. Ratsastellen tämä loma taitaa mennä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti