lauantai 3. tammikuuta 2015

Monipuolista ratsastamista Rassella

Moi! Torstaina sain äitini ja siskoni tallille mukaan ja he kuvasivatkin pätkiä Rassesta sileällä. Zindin tuona päivänä talutin ja juoksutin todella kevyesti, nähdäkseni liikkeet. Zindillä energiaa riitti, sillä se esitteli kovin hienoja ilmavia hyppyjään.. Siitä on videokin, mutten kotona sitä tajunnut ladata, joten nyt vielä sitä ette näe.

Rasse pääsi kunnolla töihin, sillä tein jotain kaikissa askellajeissa ja pääpaino laukkatyöskentelyssä. Videolta saatte luultavasti käsityksen, että menin vain laukkaa, mutta muissa askellajeissa aluksi kuvaaja ei osannut juurikaan tarkentaa ja jätin ne suosista pois. Tein käyntien jälkeen ravissa ympyröillä pyöritellen, liikaa kuitenkaan päättämään niskan asentoa. Rasse oli kovin halunnut aluksi jäädä vähän matkustelemaan ja hölkkäilemään vähän pohkeen takana. Pyysin kuitenkin reippaasti eteen, sillä halusin vaatia tällä kertaa kunnollista menoa vaikkei se mieluisinta olisikaan. Rassella kun helposti jää vähän hölkkäilemään ilman minkäänlaista ideaa..

Seuraavaksi otin laukkaa vain hetken kevyessä istunnassa, jonka jälkeen istuin satulaan tiiviisti ympyröille. Keskityin jälleen istuntaani, etten jää puoli etukenoon vaan paino istuinluille ja katse ylös niskasta. Pappa alkoi vertyä ja vähitellen turpa alkoi laskea. Laukan jälkeen otin jalkkarit kaulalle ja lähdin tekemään edelleen ympyröillä, suorilla linjoilla väistöjä ja avoja. Avot tuntui jotenkin hankalilta, joten niitä harjoitellaan paljon lisää. Ympyröillä halusin itselleni vaativuutta pyytämällä Rasse aktiiviseen raviin. Välillä tasapaino heitteli, mutta huimasti se on jo parantunut Maire ajoista!



Jatkoin laukkaa samalla lailla tehden myös vastalaukkoja. Ilman jalustimia saan selvästi itseni paremmin hevosen ympärille, joka vaikuttaa myönteisesti Rasseenkin. Vastalaukatkin sujui yllättävän hyvin ja annoinkin sen jälkeen papan vähän hengähtää. 

Mulla lyö tyhjää mitä tein välikäyntien jälkeen, mutta epäilen, että edelleen laukkaa ja ravia pyöritellen ja vaatien nyt pyöreyttä. Siinä kyllä onnistuttiin ja R tuntui todella hyvältä! Hyvien pätkien jälkeen otin enää loppukäynnit ja lähdettiin talliin.  

Tänään menin suoraan töistä Kurikkaan, sillä vuorossa oli pomputtelua! Monna laittoi meille jumppasarjan, joka on mulle älyttömän hyvää harjoitusta. Menimme maneesiin järkyttävän lumimyräkän läpi ja ovia kolkutteleva tuuli sai buustia pappaankin välillä :D
Alkuverkaksi ravailin hyvin ympyröillä ja aloin tulla kahdeksaa? puomia linjalla. Rasse kokeneena estehevosen ahoiti homman, kun ratsastaja pysyi liikkeessä mukana ja piti katseen tiukasti kiintopisteessä(joka ei saanut olla korvien väli). Homma hoitui hyvin molempiin suuntiin ja laukkaverkkaa tein Monnan rakentaessa esteitä. Ennen linjalle tuloa mun piti saada takajalat polkemaan ja laukka sitä kautta aktiiviseksi. Rasse läsähtää täysin jos laukasta ei huolehdi. Se ei ollut kovin helppo juttu, mutta koko istuntaa käyttämällä pienillä laukkavolteilla takapääkin aktivoitui ja aloitimme tehtävän.

Ensimmäinen oli ravilähestymisellä ja siitä piti nostaa laukka. Rasse tekee sen itsestään niin sain keskittyä täysin itseeni. Aluksi tulin keventäen apupuomille ja heilahdin hypyssä ja loputkin esteet menivät vähän epätasapainossa. Seuraavan kerran istuin satulaan apupuomilla ja yllätyksekseni aloin tykätä tuosta tavasta. Sain  ensimmäiselle esteelle jo tasapainon, seuraavalla muistaessani myödätä hyökkäsin liikaa eteen. Virheistä opittiin ja seuraavan kerran linja meni jo tosi hyvin vaikika esteetkin olivat nouseet 10-20cm. 

Viimeinen laitettiin okseriksi ja aloin löytää istuntaan tatsia ensimmäiseltä esteeltä alkaen! Olin jopa tyytyväinen, sukelsin mutten hyökännyt päälle. Viimeisemmät kerrat meni superhyvin okserin ollessa noin kasikympissä. Siitä ei enää nostettu ja vaihdoimme tehtävää. Jumppasarjaa, kun tulimme vain vasemmassa kierroksessa niin tulin oikeassa kierroksessa ensimmäistä ympyrän kaarella aktiivisessa lyhyessä laukassa.   Aluksi vaikka este olikin pikkuinen niin mokia tuli. Minä vähän apupuomeilla hypänneenä oli tosi hankala aluksi edes tajuta ideaa. Jäin katsomaan puomia nähdäkseni mitä tapahtuu ja hyppy tuli ihan pohjaan. Jäin liikaa miettimään apuomin ja esteen yhdistämistä vaikka olisi pitänyt vain ratsastaa hyvin puomille ja antaa pystyn tulla aikanaan. Seuraavan kerran Rasse lähti todella kaukaa ja hyppy oli todella erikoinen. Sitten Monna sanoi vinkiksi ratsastaa käännöksessä pystylle vähän aktivoida ja sitten alkoikin sujua paremmin kertra kerralta. Viimeisellä kertaa hyppy oli tosi hyvä ja sain istuntani kuntoon. 

Tehtiin siis kahta ihan erilaista, mulle vaikeaa tehtävää. Oli tosi hyvä juttu mennä kahta eri tehtävää, sillä jumppasarjalla Rasse hoiti homman ja minä keskityin itseeni, jälkimmäisellä tehtävällä jouduin itse tekemään päätöksiä. Saan jatkossa käydä vakituisesti Rassella Monnan estevalmennuksissa niiden alkaessa taas pyöriä. Todella hyvää treeniä mulle jatkossa! :)

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus+video ja voi, noi reunalla olevat kuvat hepoista ja susta on ihan mahtavat!!!! <3 Voiko tosta onnekkaampi olla kun pääsee estevalmennuksiin ja vielä ihanalla Rassella, tuut kehittymään ihan hirveesti! :)

    VastaaPoista